Testimonials

 

Hetty Zwollo 
Strategisch adviseur creatieve communicatie, corporate communicatie, communicatie en (gedrag)verandering, thema's duurzaamheid, gebiedsontwikkeling, integriteit, diversiteit en inclusie, digitalisering.

 

Hoe is de opleiding Ubuntu MOOC bevallen?
De opleiding is me heel goed bevallen. Er is een grote diversiteit aan bevlogen docenten die allemaal Ubuntu vanuit een andere invalshoek benaderen. Ook vind ik het prettig dat ik de tijd voor mijn opleiding zelf kon indelen, ik kon het zo goed inplannen naast mijn werk.

 

Wat heb je geleerd?
Ik heb veel aan de opleiding gehad, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.
Ubuntu betekent voor mij het omgaan met anderen vanuit een besef van een ieders menszijn. Het is daarmee ook het vermogen om je in te leven in de ander vanuit een geloof in rechtvaardigheid en menselijke gelijkwaardigheid.
Als strategisch communicatieprofessional heb ik zo vanuit Ubuntu de kennis en mogelijkheden gekregen om op een andere manier in verbinding te komen met mijn omgeving. Ik heb een communicatie-adviesbureau waarmee ik op dit moment o.a. advies geef aan de gemeente Voorst. Ik merk dat ik, doordat ik de Ubuntu MOOC opleiding heb gevolgd, anders input geef aan de gemeente. Het credo van Ubuntu is: Ik ben, omdat wij zijn, omdat de wereld is. Vanuit de gedachte dat we verbonden zijn met de wereld om ons heen en dat ieder mens daarin gelijkwaardig is, ben ik me er veel bewuster van geworden dat het cruciaal is dat we iedereen mee moeten laten doen. Het is belangrijk om het krachtenveld van stakeholders in beeld te brengen en met inwoners en iedereen die betrokken en gehoord wordt in gesprek te blijven. Waar liggen hun behoeftes en wensen, wat zijn hun ideeën? Zo is er bijvoorbeeld bij de gemeente Voorst nu een digitaal inwonerspanel, waarin inwoners die niet live aanwezig kunnen of willen zijn, toch de mogelijkheid hebben om input te geven.
Maar het Ubuntugedachtegoed vertaalt zich ook in aandacht voor participatietrajecten voor datgene of diegenen die je niet zo snel hoort; voor het behoud van de natuur of voor het versterken van het stille midden bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat hier aandacht naar toe gaat in plaats van naar het bestrijden van de gepolariseerde uitschieters.

 

Hoe ben je met de opleiding in aanraking gekomen?
Ik ben de opleiding Ubuntu MOOC gaan doen, omdat ik op zoek was naar verdieping in mijn vak. Ik wilde datgene of diegenen die je niet zo snel hoort een stem geven en leren hoe je daarnaar kunt luisteren.
Ik las een interview met Annette (Nobuntu Mul red.) en haar boek Opsoek naar Ubuntu en zo kwam ik bij de opleiding Ubuntu MOOC terecht.
Juist het ‘ik ben omdat wij zijn omdat de aarde is’ sprak mij aan.

 

Aan wie zou je de opleiding aanraden?
Ik zou Ubuntu MOOC zeker aanraden aan andere communicatieadviseurs. Zie je jezelf als professional als leidend of luister je eerst naar wat anderen ervan vinden? Hoe ga je het gesprek aan vanuit het idee dat iedereen gelijkwaardig is? Dit brengt ook het belang van nederigheid met zich mee, van leren luisteren, van het besef van je eigen positie.

 

Toegepaste Indaba 

In deze sprekende documentaire vindt u een concreet voorbeeld van een toegepaste Indaba in de Gemeente Voorst (Hetty Zwollo, communicatieadviseur), gebaseerd op alle 6 pijlers:

  1. Het gemeenschappelijk en hoger belang bóven het individuele belang. Het gaat om het besef Deelgeverschap: geven aan een geheel, waar we zelf onderdeel van zijn.
  2. De omarming van de kracht van diversiteit: Uitgaan van de kennis en ervaring van de burgers zelf met samenwerkende partners.
  3. De kracht van de dialoog boven de macht van de meerderheid.
  4. De waarde onder de weerstand: Weerstand is iets wezenlijk anders, dan tegenstand. Elkaar zien in zorgsignalen bevestigt de betrokkenheid.
  5. Het geen-fundamenteel-bezwaar-principe.
  6. De ToekomstStoel (naar het idee van Jan Terlouw): Bij elke besluitvormende vergadering stemt de lege ToekomstStoel mee. Hierop zitten symbolisch onze nog niet geborenen. Zodoende met de borging van duurzaamheid en de garantie voor de opvolgende generatie.

 

Adresgegevens

Annette Nobuntu Mul
Founder Ubuntu Society, Hoofdopleider Ubuntu-opleidingen, Auteur en Spreker

Dijkhofstraat 10
7391 TG TWELLO

+31 (0)6 287 810 52
annette@ubuntusociety.nl

BCZ Registertherapeute: NVAGT/EAGT, NAP en ECP/EAP ®
Executive- en Organisatie Coach: NOBCO en EMCC ®
Vertrouwenspersoon OO en Integriteit: LVV/CRP ®
Licentienummer: 901048R
AGB-Code Persoonlijk: 94-103379 en 90-038890
AGB-Code Praktijk Ubuntu Society: 94-063472 en 90-017393

BTW: NL001830328B49
KvK:  60846283

Rabo IBAN: NL 46 RABO 0163 3868 03

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.