Frank Schoonbeek, project- & productmanager bankensector

‘Ik zie jou – Samen bouwen aan een menselijker samenleving’

Frank Schoonbeek, een gedreven project- en productmanager met een sterke politieke betrokkenheid, deelt zijn ervaringen met de Opleiding Ubuntu, Leiderschap & Burgerschap aan de ISVW. Zijn verhaal laat zien hoe de Ubuntu-filosofie kan worden toegepast in zowel persoonlijke als professionele contexten.

Franks carrière begon in het onderwijs, waar hij als onderwijskundig adviseur en projectmanager werkte. Sinds zo’n zeventien jaar is hij (als ZZP’er) actief in de bankensector, veelal in rollen als project- en procesmanager. Hoewel de inhoud varieert van productontwikkeling tot implementatiemanagement, blijft zijn focus steeds op het menselijke aspect: samenwerken, oog hebben voor elkaars krachten en elkaar helpen. Naast zijn werk is Frank politiek actief bij D66. Tot eind 2022 was hij raadslid en fractievoorzitter; nu is hij voorzitter van de landelijke thema-afdeling ‘Samenleving, Migratie & Asiel’.

De weg naar Ubuntu

Franks interesse in de Ubuntu-filosofie werd aangewakkerd door zijn ervaringen in het vluchtelingenwerk, met name op Lesbos. Zijn contact met lokale initiatieven, heeft hem sterker doen beseffen hoe essentieel het is om elkaar écht te zien. De Zuid-Afrikaanse groet “Sawubona” – wat “Ik zie jou” betekent – trok hem direct aan. “Ik zocht een kader voor wat ik al voelde: dat we net even wat meer aandacht voor elkaar moeten hebben in onze samenleving,” legt hij uit. Dit leidde hem uiteindelijk naar de Opleiding Ubuntu, Leiderschap & Burgerschap aan de ISVW.

Inspiratie en inzichten

Frank blikt positief terug op de leergang: “Ik vond het heel krachtig dat er verschillende docenten waren, vanuit diverse invalshoeken. Van praktijkvoorbeelden rond een CEO die verantwoordelijkheid draagt voor menselijkheid en duurzaamheid, tot inspirerende verhalen over vergeving,” vertelt hij. Namen als Mpanzu Bamenga en Kees Klomp bleven bijzonder hangen.

“Wat vooral indruk op me maakte, is het verhaal van vergevingsgezindheid. Dat lijkt soms haast bovennatuurlijk. Maar ook de metafoor van de ‘Regenmaker’ raakte me: je kunt met kleine, liefdevolle daden vaak een wereld van verschil maken”. 

Beide perspectieven laten zien dat Ubuntu niet zweverig is, maar concreet en toepasbaar: van vergeving tot samenwerken in je eigen omgeving.

Groepsdynamiek en buddy-schap

Frank wilde vooral ontdekken of er meer mensen waren die ‘ik zie jou’ net zo belangrijk vinden als hijzelf, en hoe zij dat vormgeven. “Die herkenning en erkenning heb ik heel sterk gevonden,” zegt hij. De diversiteit in de opleidingsgroep – artsen, opleidingscoördinatoren en mensen uit het bedrijfsleven – gaf het geheel extra diepgang. “Het mooie was om te zien dat we allemaal vanuit andere invalshoeken komen, maar toch dezelfde menselijkheid willen uitdragen.”

Een belangrijk aspect van de opleiding was het buddysysteem. Die buddy-structuur vond Frank bijzonder inspirerend, omdat je daarmee op een persoonlijke en intensieve manier met elkaar in gesprek raakt.

Een mooie bijvangst is dat Frank nog steeds contact heeft met de medecursisten van zijn leergang. Op diverse momenten komen zij bijeen om zaken te bespreken. Een van de medecursisten gaf het de treffende benaming  een ‘bemoedigend verbond’.

Ubuntu in de praktijk

Frank past de Ubuntu-filosofie toe in zijn dagelijks leven, vaak op subtiele manieren. “Het gaat om de kleine dingen,” legt hij uit. “Een vriendelijk woord in de supermarkt, een attent berichtje aan een collega – het zijn die kleine gebaren die een groot verschil maken.” 

In zijn werk probeert Frank de Ubuntu-principes ook in te zetten door onderlinge steun te bevorderen. Hoe kan ik de ander helpen en hoe werken we zoveel mogelijk samen. Dit creëert een sfeer van samenwerking en ook weer aandacht en zorg voor elkaar.” 

“Je maakt jezelf en de ander blij, en tegelijk bouw je een menselijkere samenleving.”

Naast het werk is Frank in zijn vrije tijd nauw betrokken bij de organisatie When We Band Together. “Zij hebben op Lesbos een ‘Ubuntu center’ opgezet. Een plek waar iedereen wordt gezien, weer even mens kan zijn en we samen een stap verder komen; met en voor hen. Kleine dingen, die een groot verschil maken voor de individuen.”

Franks levensmotto wordt mooi samengevat door een spreuk van de Dalai Lama:  

Our prime purpose in life is to help others. And if you can’t help them, at least don’t hurt them.”

Blijvende impact

In de politiek gaat het erom dat we elkaar blijven zien en verstaan, ook als we het oneens zijn,” aldus Frank. Dat sluit naadloos aan op de Ubuntu-filosofie. “Ik denk dat je in de politiek, en zeker in onze samenleving, meer baat hebt bij een blik waarin we naar elkaar omzien.”

Op de langere termijn hoopt Frank op een maatschappij waarin we verschillen mogen hebben zonder dat het tot polarisatie leidt, en waarin we structureel naar elkaar blijven omkijken.

Tot slot
Frank benadrukt dat Ubuntu niet alleen een filosofie is, maar vooral een praktische en menselijke insteek: “We zijn allemaal mensen; kijk naar elkaar om, wees er voor elkaar en durf in het klein te beginnen,” vat hij samen. Daarmee inspireert hij anderen om zelf ook een ‘regenmaker’ te worden: stap voor stap en samen. “Soms zijn het maar heel kleine dingen die een enorm verschil maken; even gezien worden, een luisterend oor… uiteindelijk komt het neer op: Ik zie jou. Daarmee maak je de samenleving – en ook de politiek – een stuk menselijker.” – Frank Schoonbeek

Adresgegevens

Annette Nobuntu Mul
Founder Ubuntu Society, Hoofdopleider Ubuntu-opleidingen, Auteur en Spreker

Dijkhofstraat 10
7391 TG TWELLO

+31 (0)6 287 810 52
annette@ubuntusociety.nl

BTW: NL158598441B02 
KvK:  60846283

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.